Glokom (Göz Tansiyonu)
Glokom (göz tansiyonu) göz içindeki basıncın yükselmesine bağlı göz sinirinde hasar gelişmesi ile seyreden yaygın bir hastalıktır. Göz sinirinde gelişen hasarın onarılması mümkün değildir ve kalıcı görme kaybı ile sonuçlanır. İleryen yaşlarda, özellikle 60 yaş sonrası sıklığı artmak ile birlikte her yaşta, yeni doğmuş bebeklerde dahi görülebilmektedir.
Glokom erken safhada belirti vermeyen sinsi bir hastalıktır. Hastalar genellikle göz siniri hasarının iyice arttığı ileri evrede görme kaybı yakınması ile hastalığı fark ederler. Mevcut görme kaybının düzeltilememesi ve hastalığın ilerleyici doğası erken teşhis ve tedavinin önemini artırmaktadır. Hastalığın teşhisi için rutin göz muayenesine ek olarak glokom testlerinin yapılması gerekmektedir. Göz tansiyonunun ölçülmesine ek olarak görme alanı ve göz sinirinin tomografik incelemesi (OCT ve HRT cihazları ile) gereklidir. Erken tanı için, rutin muayene ve testler 40 yaş sonrası periyodik tekrarlanmalıdır.
Hastalığın tipleri vardır; en yaygın görüleni açık açılı glokomdur ve çok sinsi seyreder. Erken evrede hiç belirti vermez. Kapalı açılı glokom ise şiddetli ağrı, görme kaybı, bulantı-kusma gibi belirtilerle acil müdahaleyi gerektiren bir durumdur.
Glokom hastalığının tedavisi; ilaç, lazer ve cerrahi seçeneklerinden oluşmaktadır. Günümüzde lazer uygulaması birici basamak tedaviye dönüşmüştür. Damlalar ile yapılan ilaç tedavisi çoğunlukla ömür boyu sürmektedir. Lazer ve ilaç tedavisine cevap vermeyen hastalarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır.